Not Tutma Teknikleri
“Ben yazarak anlıyorum arkadaş! Ama çok zamanımı alıyor ya da unutuyorum. Ne yapacağım ben ya?” diyenlerden misiniz sizde? O halde sakin olun. Sizlere bilgileri daha iyi anlamanızı kolaylaştıracak keyifli ve hızlı olan birkaç teknikten bahsedeyim:
1-Cornell Notlar Sistemi
İlk tekniğimiz Cornell Notlar sistemi, lise ve üniversiteliler için tasarlanan bu teknik ABD ve Avrupa’da oldukça yaygın kullanılıyor. Sistematiği ise şu şekilde işliyor:
2-Kutu Metodu
İlk satıra konuya dair tanım, soru-cevap ve anahtar kelimler yazılıyor. ilk sütuna da konuya dair alt başlıklar yazılıyor. Satır ve sütunların kesiştiği noktalara da ilgili açıklamalar yazılıyor. Bu sayede konuları derinlemesine ve kalıcı şekilde öğrenmek keyifli bir hal alıyor.
3-Tablo Metodu
Dersin başlıkları için birer kutucuk açıyoruz .Kutu içerisine de konuya dair ufak özetler ve hatırlatıcılar ekleyerek konunun kalıcılaşmasına destek sağlamış oluyoruz.
4-Zihin Haritalama (Mind Mapping)
Bir diğer tekniğimiz ise Zihin Haritalama tekniği. Düşünceler arasında bağlantıyı sağlayan bu yöntem aslında aşina olduğumuz bir yol. Bilgi ve konuların sürekli dallanabildiği ve görsel hafıza ile desteklenen bu yöntemin sistematiği de oldukça keyifli.
5-Anahtar Yöntemi
Zihin haritalama yöntemine oldukça benzeyen bir diğer yöntemimiz ise Anahtar Yöntemi. Bu yöntem, ayrıntısı fazla olan konularda düzgün, alt alta ve sistematik bir şekilde not tutmayı sağlıyor. Modellemesi ise şu şekilde:
1.KONU BAŞLIĞI -ALT BAŞLIK= KONU -ALT BAŞLIK= KONU 2.KONU BAŞLIĞI -ALT BAŞLIK= KONU