Üniversite Tercihi Gerçekten Bu Kadar Önemli mi?
Üniversite eğitimi, her öğrencinin hayatında önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Üniversite tercihleri, sadece bir okula kayıt olmakla kalmaz, aynı zamanda kişisel, akademik ve profesyonel gelişiminize de yardımcı olur. Birçok insan için üniversite tercihleri, geleceği belirleyen önemli bir adım olarak da kabul edilir. Yine de bu tercihlerin her birey için aynı derecede önemli olduğunu varsaymak mümkün mü? Ya da üniversite tercihlerinin gerçekten bu kadar önemli olduğunu söyleyebilir miyiz?
Üniversite tercihlerinin kişisel önceliklere, hedeflere, hayallere ve hayata bakış açılarına göre değiştiği herkes tarafından fark edilebilir. Bir üniversitenin prestiji ve tanınırlığı bazı insanlar için çok önemli olabilir. Diğerleri ise bu akademik standartları hiç önemsemeyebilir. Kısacası, herkesin aynı öncelikleri ve değerleri taşıması beklenemez. Bu sebeple doğru üniversite seçimi konusunda “Kime göre, neye göre doğru olan üniversite?” sorusu da önem kazanır.
Akademik koşulları ve üniversitesinin dünya standartlarındaki konumunu önemseyen bir öğrenci, dünya sıralamaları çok daha iyi diye Koç, Sabancı ve Özyeğin gibi üniversiteleri tercih edebilir. Peki ya Türkiye derecesi yapıp devlet üniversitelerine gidenler?İlk gruptan daha mı şansızlar dünya sıralamasında olmayan bir üniversiteye gittikleri için?
Sizlere Koç Üniversitesi’nde idari görevlerde de bulunmuş bir profesörle olan sohbetimizi anlatmak istiyorum. Bu profesör ile yaptığımız ‘üniversitenin önemi’ konulu bir konuşmada,“Bugün Koç Üniversitesi ile Anadolu’daki herhangi bir üniversitenin eğitim açısından bir farkı yok ama bizi başarılı kılan şey marka değerimiz.” demişti. Kendisi burada bu üniversiteden mezun olan öğrencinin iş bulma kolaylığından, öğrenimi sırasında yapabileceği stajlardan ve yüksek lisans başvurusu için elde edebileceği referanslardan bahsetmişti bizlere. Bu cümleden anlayabiliyoruz ki; bugün eğitimin kalitesinin sanıldığı kadar bir önemi yok çünkü gelişen bir yapay zeka teknolojisi ve internette sınırsız bilgi erişimi var.
Elbette amacınız üst düzey bir şirkette üst düzey bir görev almak ise özellikle İstanbul’da bulunan başarılı vakıf üniversiteleri sizin için doğru tercih olabilir. Ama bu durum Anadolu’daki üniversitelerde okuyan herhangi birisinin de sizin çalıştığınız şirkete giremeyeceği anlamına gelmez. Bugün birçok iş ilanında üniversite bilgisinin gizlenerek veya önemsenmeyerek bireyin gelişiminin ve öz geçmişinin önemsendiğini biliyoruz. Elbette İstanbul ve Ankara gibi illerde çok daha büyük şirketlerde staj yapabilme şansınızın olacağı da yadsınamaz bir gerçek ancak bugünlerde şirketlerin öz geleceğinizi daha çok önemsemeye başladığı da ayrı bir gerçek…
Öte yandan doktor, öğretmen ve hatta bürokrat olmak istiyorsanız sizin sınavlarda başarılı olmanız gerekecektir. Yani deneyimleriniz o kadar önemli olmayacaktır. Bu durumda herhangi bir üniversite sizin için yeterli olabilir. Eğer işinizi garanti altına almak isterseniz hastanesi bulunan bir tıp fakültesini, okulları bulunan bir vakıf üniversitesini ya da bürokrat dünyasına yakın olmak için Ankara’’da bir üniversiteyi tercih edebilirsiniz.
Bazı üniversitelerin belirli alanlarda uzmanlaşmak isteyen öğrenciler için daha iyi bir seçenek olduğu da bir gerçektir. Örneğin, savunma sanayisinde çalışmak isteyen bir mühendisin İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) okuması büyük bir avantajdır. Ya da Fransa’da çalışmak isteyen bir öğrencinin Galatasaray Üniversitesi’nde ve Almanya’da çalışmak isteyen bir öğrencinin Türk-Alman Üniversitesi’nde okuması ekstra avantajlı olabilir. Ama ne bu okullar onlara bu hedeflerini garanti edebilir ne de başka okullardaki birileri bu konumlara gelemez iddiası ortaya atılabilir.
Kısacası, üniversitelerin çeşitli avantajları vardır ve bu avantajlar kişinin beklentisine göre şekillenir ancak üniversite tercihinden daha önemli olan şey istediğiniz bölümü seçmektir.Çünkü üniversiteler kişilere ne makam vaat edebilir ne de engel koyabilir. Siz, sizi mutlu edecek bölümü ve üniversiteyi bulursanız, okulunuz ve geleceğiniz hakkında ne söylendiğinin ve düşünüldüğünün bir önemi kalmaz. Sizi mutlu edecek ve o kültüre ait hissedebileceğiniz üniversiteleri seçtiğiniz okulun öğrenci ve mezun gruplarının sosyal medya hesaplarını inceleyerek bile bulabilirsiniz. Doğru tercihler yapmanız ve mutlu olacağınız üniversitenizi bulmanız ümidiyle.